Imate vprašanja? Pokličite: 030 268 132

Brezplačna poštnina nad 35€

Urnik prilagodimo vašim potrebam

Za kakovost izdelkov jamčijo naši psi

Bikejoring – timsko delo kolesarja in psa

Kaj bikejoring sploh je?

Bikejoring je disciplina športa z vlečnimi psi, kjer pes vleče kolesarja in mu s tem pomaga k večji hitrosti. Razdalje na tekmovanjih so enake kot pri canicrossu in se gibajo nekje med 4 in 9 km. Kar se prog tiče se izogibamo asfalta in ostrega kamenja. Najboljše so mehke gozdne ali poljske poti. Proge varirajo od širokih ravnih, do tehnično dokaj zahtevnih. Same proge morajo biti prilagojene teku psa, kar pomeni, da nekaterih elementov ki jih poznamo iz tekmovanja v gorskem kolesarstvu ne vsebujejo (drope, skoke, različne ovire kot so skale itd.) Hitrosti, ki se v tej disciplini razvijejo so visoke in marsikdaj povprečna hitrost preseže 35 km/h, maksimalne hitrosti pa se gibajo okoli 50 km/h.

Kakšno opremo potrebujemo za bikejoring?

Za bikejoring potrebujemo:

Kolo

Za bikejoring uporabljamo gorska kolesa, od nas pa je odvisno kakšnega si izberemo. Nekateri preferirajo polnovzmetena kolesa, drugi kolesa s samo sprednjim vzmetenjem, nekateri pa si na gorsko kolo namontirajo celo trdo vilico, da s tem pridobijo na teži kolesa. Kot pri vsaki stvari tudi pri kolesu velja, da več denarja pomeni več muzike, seveda pa si za rekreativen bikejoring ni treba kupiti najdražjega kolesa.

Moje prioritete pri kolesu so predvsem hidravlični diski in dobre gume. Priporočam tudi kolo vsaj s srednjimi komponentami (z njimi je precej manj težav pri vzdrževanju), SPD pedala in po potrebi potopno sedežno oporo. Meni opora pomaga predvsem na štartih in tudi na kakem spustu mi je že prišla prav.

Če je v nas tudi malo tekmovalnega duha, malo pazimo tudi na težo kolesa.

Čelada, rokavice očala

Čelada in rokavice so obvezen del opreme, pri kateri pa ne potrebujemo preveč komplicirati. Čelada naj bo primerna za gorsko kolesarjenje, priporočam pa dolge rokavice, ki bolje ščitijo naše roke v  primeru padca. Očala so zelo priporočljiva, saj v oči lahko dobimo predmete izpod pasjih tac oz. kolesa. Poleg tega nas očala ščitijo še pred močnim soncem in s tem povezanim bleščanjem.

Elastična vrv, antena za kolo

Psa na kolo pripnemo preko elastične vrvi, ki pa mora biti daljša kot pri canicrossu. Med psom in privezom na kolo se nahaja namreč še prvo kolo. Vrv pritrdimo na prednji del okvirja kolesa. Za večjo varnost lahko pritrdimo tudi vodilo vlečne vrvi (anteno), ki preprečuje, da bi se nam vrv zapletla v kolo – pri bikejoringu s psi začetniki je ravno to najpogostejši vzrok padca.

Oprsnica

Oprsnica, ki jo uporabljamo za bikejoring mora biti prilagojena za vleko. Priporočam klasičen dolgi tip oprsnice, ki objame celo pasje telo. Oprsnica naj bo predvsem lahka in hitrosušeča. Ne sme ovirati gibanja ramenskega sklepa in naj bo postavljena na skelet psa (poteka po prsih in rebrih). Moja osebna preferenca je, da oprsnica ne sega prek kolkov, tako da ni možnosti, da oprsnica ovira gibanje kolčnega sklepa. Prav tako nisem ljubitelj nastavljivih oprsnic, saj vsaka zaponka zmanjša udobnost nošenja in poveča težo le te.

Booties-i

Čevlje (bootiese) za pasje tačke uporabljamo pri psih, ki imajo težave z blazinicami oz tam kjer je podlaga pregroba za pasje tačke. Bootiesi naj bodo mehki (izogibajte se bootiesom ki imajo trd podplat) in naj čim bolje dihajo (psi se namreč potijo skozi šape).

Kako zgledajo treningi bikejoringa?

Trening bikejoringa je sestavljen tako iz treninga psa, kot treninga kolesarja. Na tekmovanju sta kolesar in pes tim in od obeh je odvisno kako hitro in uspešno bosta premagala progo.

Trening psa

Osnova vsakega vlečnega športa je vleka psa. Pri vleki psa je pomembnih več dejavnosti:

  • Pes mora med vleko ignorirati zunanje okolje. To pomeni, da med vleko kuža ne lula, voha oz se ne ustavlja. Ne sme se zmeniti za ostale motnje, kot so divjad, drugi psi, ljudje itd.
  • Pes mora teči, ker si to želi početi. Vleka na zajčka (motivacijo) pri bikejoringu ne deluje. Če je na tekmah canicrossa sedaj veliko mass startov, intervalnih štartov na 15 sek, na bikejoringu ponavadi štartamo na interval 1 min. To pomeni, da velikokrat na celi progi ne vidiš drugega tekmovalca oz. če ga že ujameš ga hitro prehitiš.
  • Ko se vozimo po gozdnih poteh s hitrostjo okoli 40 km /h je zelo pomembno, da pes obvlada povelja smeri. Prostora za napake ni. Povelja naj bodo kratka in jasna (ponavadi uporabljamo mednarodne ukaze GEE (desno) in HAW (levo).
  • Treningi se razlikujejo glede na to v kateri fazi sezone smo. Prav tako kot športnik tudi pes potrebuje različne aspekte treninga – prosto tekanje, bazični (daljši, počasnejši) treningi, intervalni treningi, treningi hitrosti itd.
Trening kolesarja

Ker je hitrost tekmovalnega para odvisna od obeh mora biti tudi kolesar v dobri kondiciji. Bikejoring je časovno zelo kratka disciplina, zato je poleg bazičnega treninga potrebno dajati poudarek predvsem na eksplozivnosti in pa moči kolesarja. Pomembna je tudi tehnična podkovanost kolesarja. Bikejoring proge ponavadi niso med tehnično najbolj zahtevnimi, vendar že sam način zaviranja in vožnja skozi ovinke lahko prinese velike razlike. Ker je bikejoring šport hladnejših mesecev, v katerih je ponavadi veliko padavin, je potrebno tudi dobro obvladobvanje kolesa na spolzkih podlagah. V takih razmerah je tehnika kolesarja verjetno najpomembnejša vrlina, ki jo potrebujemo za dober rezultat.

Treningi bikejoringa

Vsekakor moramo napraviti nekaj treningov tudi v pravem tekmovalnem ritmu. Le tako se bomo lahko navadili načina vožnje z vlečnim psom, ki je nekoliko drugačen od normalnega kolesarjenja. Vlečna vrv namreč močneje obremeni prvo kolo in razbremeni zadnje, zato je sama fizika delovanja sil na kolo precej spremenjena. Prav tako se mora pes navaditi na hitre spremembe ritma, pospeševanja in na različne manevre kolesarja – sunkovitejše zaviranje, vožnja stoje ….

Bikejoring je lahko prava tekmovalna disciplina, lahko pa je samo sredstvo za malo drugačno delo s psom. Je hkrati enkraten način kako v kratkem času utruditi psa. Meni je bikejoring največji užitek. Občutek, ko s psom drvita po ozkih gozdnih potem in si 100% zaupata se ne da opisati z besedami. V tem športu sta pes in kolesar tim, ki med sabo razvijeta zelo močno vez, ki temelji na pozitivi in zaupanju.

Objavljeno 24. 5. 2023, avtor:

Patrik Zupanič
Dolgoletni tekmovalec v vlečnih športih – bikejoring, canicross, scooterjoring.
2023-05-24T14:29:03+00:00

Komentiraj

Go to Top